Categorieën
algemeen

Het belang van een Fafs

Bedrijfshulpverlening

 

Eerste hulp heeft twee belangrijke functies. Ten eerste, wat komt er kijken bij deze eerste stap? De eerste en meest voor de hand liggende is het beschermen van het leven van de persoon die wordt behandeld. Dit is een primaire taak van de bedrijfshulpverlener.

Er moet echter nog veel meer worden gedaan. Naast veiligheid en het handhaven van de veiligheid van de patiënt of bezoeker, moet een aantal andere basistaken worden uitgevoerd. De andere belangrijke taak is de bescherming van de organisatie zelf.

Bij een BHV-incident is het doel te voorkomen dat ziekte en schade zich verspreiden in andere delen van de organisatie. Dit is vooral belangrijk wanneer de schade reëel is, zoals bij het struikelen over een losse trede in de lobby, terwijl een andere werknemer door een gang loopt zonder te kijken.

Daarom moet de eerste responder in de eerste plaats het soort letsel of ziekte vaststellen dat is ontstaan als gevolg van een verwonding of ziekte.

De eerste stap in dit proces is het bepalen van de omvang van de schade. De meest voor de hand liggende manier is meestal om gewoon vast te stellen wat het is en hoe het eruit ziet. Met een krijtbord zal onmiddellijk een gedetailleerd beeld worden getekend. Hoewel het voor de hand ligt om in de richting van dat plaatje te gaan, is het misschien niet de handigste of de meest rationele manier om de omvang van de schade vast te stellen. Stel u voor dat u één voet in het betreffende gebied zet en dan uw andere voet naar rechts begint te bewegen. Intuïtief zou u uw andere voet van tijd tot tijd direct voor de eerste voet zetten, zodat u snel in dezelfde richting kunt traceren.

Zodra de omvang is vastgesteld, wordt een plan opgesteld aan de hand waarvan de werkelijke omvang kan worden bepaald. Dit plan is specifiek voor de omstandigheid die om noodhulp vraagt. Hiervan wordt het meest effectief gebruik gemaakt wanneer er geen andere keuze is dan het uitvoeren van een noodplan of wanneer het element van bedreiging extreem hoog is of, indien de organisatie bijzonder groot is.

Maar zelfs in situaties die geen onmiddellijke noodhulp vereisen, moet het eerste referentiepunt het plan zijn dat u gebruikt. Het plan moet worden opgesteld rond de omvang van de schade en de schade-indicator voor de situatie. Indien er bijvoorbeeld op een bepaald tijdstip van de dag een groot aantal bezoekers is, zou het zeer moeilijk zijn om te bepalen of de schade is verergerd om een bepaalde veiligheidsfactor te geven. Een veel hoger aantal bezoekers tijdens dat tijdstip zou echter als normaal of zelfs overdreven worden geïnterpreteerd.

Blijf hier bij me…

Oké, als u het bovenstaande zorgvuldig hebt gelezen, weet u dat er een behoorlijke beschrijving is gegeven van wat een Fafs nu precies is. Vervolgens, ondanks de beschrijving en het begrip de eerste keer dat je het las…

Maar er is nog een ander perspectief nodig. Het perspectief van de uitvoerder.

De eerste gebruiker is de eerste gebruiker van het plan en heeft een enorme verantwoordelijkheid om er tijdens de implementatie steeds bij te blijven. De kans is groot dat uw mensen die het plan gaan gebruiken het niet met u eens zijn en niet alleen met de verandering.

Dat komt omdat hun “realiteit in real time” heel anders is dan de manifestaties die je te na gesproken voor je kiezen krijgt.

Wat doe je hieraan?

U stelt een noodplan op dat voorziet in de behoeften van de gebruikers voordat u zelf tot het uiterste gaat. Vervolgens volgt u het plan. Als er voor uw specifieke organisatie specifieke eisen zijn waaraan moet worden voldaan, worden deze besproken op het moment dat u besluit uw plan ten uitvoer te leggen. Als het grootste deel van het plan op een beperkte manier is ontwikkeld, wordt het plan bevestigd en gaat het hele plan door.

Deze aanpak zal zorgen voor een goed noodplan waar de gebruikers zich goed in kunnen vinden. Dit zal de implementatietijd verkorten die u niet voor mogelijk had gehouden.

De verzen of uw mensen met een noodplan

Zoals hierboven besproken, begint de uitvoering van het noodactieplan wanneer u zich ertoe verbindt het daadwerkelijk uit te voeren. Maar aangezien de meeste plannen ontwikkeld zijn volgens een bepaalde stapsgewijze methode die misschien niet de meest efficiënte is, kunt u het beste eerst uw uitvoeringsmethoden (mijn volgorde) bekijken.

Lees meer:

Reanimatiecursus

Bedrijfshulpverlening