Categorieën
algemeen

De kracht van wegwerp

Aansteker kopen

 

Wegwerpaanstekers laten het gas af wanneer het kernmechanisme dat de brandstoffles tegen het deksel houdt, koud wordt. Deze mechanismen zijn meestal zo ingesteld dat ze het gas na 3 seconden laten ontsnappen wanneer de fles klaar is met branden. Maar sommige aanstekers hebben een ontluchtingselement dat de brandstof langer, bijvoorbeeld 12 minuten, door de klepopening laat stromen.

Een aansteker die geen klepbrining heeft, kan een pakking hebben die over de plastic klep past om de gasstroom vrij te geven wanneer het gas vermindert en waardoor de aansteker normaal kan worden weggegooid. Sommige van deze aanstekers hebben interne verbindingen waarmee ze kunnen worden verzegeld door ze vast te schroeven.

Een aansteker die op gas werkt heeft weliswaar meer energie nodig om hem aan te houden, maar de aansteker kan veel langer meegaan, afhankelijk van de juiste verzorging. De aansteker gebruikt meestal een soort ontsteker om het gas te ontsteken. De vuurflits kan het moeilijker maken om de vlam te zien.

Licht dat snel uitgaat van een gasaansteker wordt vaak toegeschreven aan de vloeistof die uit de bovenkant van de vlam komt. Maar dit is eigenlijk het brandende gas dat condenseert op de bodem van de houder, niet de vloeistof. Wanneer de aansteker echter wordt aangezet en de vloeistof niet meteen uit de bodem komt, wijst dit erop dat de brandstofdruk in de houder te laag is geworden, en dat het mechanisme dat de brandstof tot een ontstekingspunt samenperst, heeft gefaald.

Belangrijk: Bewaar geen aanstekervloeistof in uw voertuig of kastje. Aanstekerbenzine zorgt voor zuurstofgebrek in de kap. De brandstof die zich net onder de vlam van een benzine-aansteker bevindt, zal snel verbranden en u verwonden of doden.

Aanstekerbenzine Tabel Maat Benzine 1 U.S. gallon (drie kwart gallons) 0,2 liter 4 liter (één kwart liter) 0,7 liter 12 liter (twee kwart gallons) 1 liter 20 liter (vijf kwart gallons) 2 liter 40 liter (tien kwart gallons) 5 liter 90 liter (vijftien kwart gallons) 10 liter U.S. gallons (drie kwartieren) 3 9 liter (zes kwartieren) 6 12 liter (zeven kwartieren) 8 18 liter (twee kwartieren) 10 24 liter (vier kwartieren) 12 32 liter (acht kwartieren) 14 36 liter (tien kwartieren) 16 60 liter (twintig pinten) 20 60 liter (twintig pinten)

Er zijn een aantal kachels/haarden en brandblussers die dezelfde brandstof, propaan, gebruiken. Een propaantoestel gebruikt benzine om de vloeistof aan de basis te ontsteken. Als het gas in het propaan niet voldoende is om de vloeistof te ontsteken, kan het licht langer branden met een zwakke aansteekvlam.

In de jaren tachtig verschenen een aantal nieuwe aanstekers, die op de markt werden gebracht om oude gaslampen stiller te maken. De nieuwere aanstekers hebben een soort knopje bij de voet waarmee de brandstof wordt aangestoken.

Onderstaande tabel beschrijft de basismaten van aanstekers, inclusief hun materiaal. Hoe groter de maat, hoe veiliger de brandstof van de aansteker.

Kachel Gevaarlijke categorie Artikelen Maat in liter in Aspiratie Niet beschikbaar Drijfgas Geen vuursteen 8,5 niet verzegelde metalen doppen (GEEN stoppen) op het veld gevallen 2,5 liter zwart buskruit Freeze & flint 8 verzegelde kleine doppen (GEEN stoppen) op het veld gevallen 2,5 liter zwart buskruit Freeze & flint 8.5 niet verzegelde kleine dop (GEEN stoppen) op het veld laten vallen 4 liter zwart buskruit Freeze & flint 8,5 niet verzegelde kleine dop (GEEN stoppen) op het veld laten vallen 4 liter zwart buskruit Freeze & flint 8 gasfles op het veld laten vallen 2 liter stookolie 1 2 liter wit buskruit 1 8 liter butaan Propaan Nonpropellant 16.5 gesloten metalen doppen (geen stoppen) vallen op het veld 14,5 liter wit poeder Propaan Nonpropellant 15 gesloten metalen doppen (geen stoppen) vallen op het veld 12,5 liter wit poeder Propaan Nonpropellant 16 gebonden aan de vlam van brander/bus vallen op het veld 4 liter wit poeder Propaan Nonpropellant 5 verzegelde kleine doppen (geen stoppen) vallen op het veld 4 liter wit poeder Propaan Nonpropellant 3 verzegelde metalen doppen op zichzelf (geen stoppen) vallen op het veld 1 liter wit poeder Propaan Nonpropellant